Home office…dovolenka? Nie. Home office je definovaný ako špecifický druh práce, avšak len preto, že je to práca, ktorá sa neviaže na pracovisko zamestnávateľa, nie preto, že by sme mali pracovať inak alebo menej. Keďže v dnešnej situácii je home office výrazne viac využívaný ako bežne, je dobré vedieť ako na to a čo vlastne obnáša.

Z právneho hľadiska by sme na home office mali vykonávať svoju prácu podľa podmienok stanovených v pracovnej zmluve a naša práca by mala mať „pravidelný a stály charakter“. Aktuálne väčšina z nás pracuje na dočasnom home office, ktorý tak ako ja ani vy neviete ako dlho potrvá. Už ste si zvykli alebo stále máte problémy sa novému režimu prispôsobiť?

Ak dobre zvládate zmeny a organizáciu svojho času, práca z domu môže byť tá najlepšia vec, ktorá sa vám prihodila. Viete si doma vytvoriť produktívne prostredie? Nezaobídete sa bez konkrétneho miesta na prácu a stanovenia si pracovného času a plánovaných prestávok. Nakoniec môžete byť pracovne ešte produktívnejší ako kedykoľvek predtým.

Keď ideme do práce – do kancelárie, ideme s konkrétnym účelom, pracovať. Doma naopak realizujeme aktivity od výmyslu sveta a zväčša oddychujeme či inak trávime voľný čas. Preto je domácnosť rozhodne rušivým vplyvom. Pri práci nás ruší rodina, susedia, televízia, posteľ, chladnička, prach na nábytku a tak ďalej. Domácnosť jednoducho spravidla nemáme zariadenú na prácu. Preto si v nej musíme kúsok vyhradiť, kde bude naša nová „kancelária“.
Základom je stanovenie si hraníc, v prvom rade nastavenie si pracovného času, rozdelenie hodín dňa na výhradne prácu a výhradne volný čas. Doma ste (záleží od konkrétnej práce, ktorú vykonávate) pánom svojej pracovnej doby, tak to využite. Môžete si na plnohodnotnú prácu vymedziť čas, ktorý vám vyhovuje. Ak ste ranné vtáča, stačí sa vám presunúť do vedľajšej miestnosti a pracovať môžete pár minút po skorom zobudení, ak naopak obľubujete pomalé rána, dajte si kľudné raňajky a v konkrétnu hodinu začnite pracovať. Ušetrili ste predsa kopec času, tým, že nemusíte cestovať do práce. Ľudia vo vašom živote, vo vašom okolí sa tiež musia prispôsobiť vášmu pracovnému harmonogramu aj keď ste doma. Odkomunikujte so svojou rodinou, susedmi aj domácimi maznáčikmi, že konkrétny čas máte vyhradený len na prácu. Pre okolie budete teda nedostupný, nepomáhate v kuchyni, nenaháňate sa so psom, nedvíhate telefonáty od rodinných príslušníkov a neprijímate návštevy na krátky rozhovor od susedov. Hneď ako vami určený pracovný čas skončí, ste doma, nemusíte cestovať z kancelárie a  nakoniec, máte viac voľného času na rodinu, susedov a svoje koníčky ako kedykoľvek predtým. Zároveň s dobrým pocitom, že ste sa plnohodnotne venovali práci.

Ak ste v práci z domu nováčikom, na začiatku sa možno nevyhnete miernej flustrácii z nedostatku sústredenia či motivácie. Môžete si pomôcť tým, že si deň za dňom budete aktívne hľadať svoje produktívne hodiny. Sami spoznáte, v ktorej časti dňa máte kreatívne myšlienky, či chuť pustiť sa do produktivity. Keď postupne prídete na svoje produktívne obdobie, následne obmedzte zasahovanie zvyšku sveta. Keď skončíte so svojimi pracovnými úlohami, konajte ako by ste opúšťali pracovisko. Vypnite počítač, odložte pracovné podklady a vyberte sa von či rovno k svojej obľúbenej voľnočasovej aktivite. Ak ste zvyknutý z práce dlho cestovať domov, chodte na prechádzku, kde na prácu zabudnete. Ak chodíte z kancelárie cvičiť, pustite sa rovno do domáceho workoutu. Váš deň bude stále viac a viac pripomínať bežnú pracovnú rutinu a opäť budete môcť by plnohodnotne spokojný so svojím dňom.

Práca z domu by mala byť každopádne výhodou, nie na škodu. Preto nenechajte okolie aby ohrozovalo váš pracovný výkon. Podniknite všetky kroky potrebné k tomu aby ste sa vedeli sústrediť a nakoniec vám ostane na rodinu, koníčky a voľný čas omnoho viac času ako štandardne. Váš čas teraz nemusíte plytvať na presúvanie sa za prácou, preto ho využite a budete sa cítiť lepšie a produktívnejšie.

 

 

Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať Vám kvalitnejšie služby. Používaním našich online služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookies. Viac informácií nájdete tu.